tisdag, december 05, 2006

GOD JUL

Kära Örebroare... Arboga.

Jag har tidigare recenserat både det Ena och det Andra, om ni vet vad jag menar, men nu är det snart jul och jag tänker bjuda på något annat än en recension. Detta är en krönika om oktober som allas vår Lasse O' Månsson skrev i Svenska MAD Nr 10 från 1969. Fråga mig inte varför jag postar en nästan 40 år gammal oktoberkrönika i ett recensionsbloggjulinlägg, men det är väl för att jag tycker den är för bra för att gå till spillo för eftervärlden, och för att jag vill bjuda er, mina trogna läsare, på något riktigt fint.

Varde Murkt!
Tema: Är det så att vi svenskar fått den oktober vi förtjänar?
Trots allt är det ju så att vi är roligare än norrmännen, intelligentare än danskarna, neutralare än finländarna.
Dessutom: vi är inte så krigiska som tyskarna, har ett vackrare språk än polackerna. Dricker inte så förbajat mycket öl som belgarna (bälgarna?), och klapprar inte så jäkligt med träskor i trappuppgångarna som holländarna. Vidare framställer vi våra sallskapsdrycker vida mer hygieniskt än fransmännen. (Har ni sett en skånsk bondmora trampa potatis?)
Vi fnattar heller inte omkring i plommonstop som engelsmännen, och om vi i ett något rubbat ögonblick skulle göra det så är vi ändå inte sjukligt hemfallna på taskig fisk till frukost, lunch och middag. Undra på att denna stackars isolerade öbefolkning tvingas döva sitt lidande med sherry. Dricker svenskar någon gång sherry så gör vi det för att Ria Wägner med flera kändisar, propagerar för det. Inte för att vi skulle bli på kotan.
Vi skulle, för att botanisera vidare på kartan, inte för ett ögonblick tolerera att vara fattiga som spanjorer eller portugiser.
Och trots den image som PUSS, Norrskensflamman och Dagens Nyheter ger Sverige utåt, är vi mindre än föga kommunistvänliga (eller vänstervridna som det med flat diplomati och neutralitet numera heter på svenska). Skulle vårt land sålunda befinna sig i samma läge som vissa europeiska sovjetsatellitstater, skulle vi utan vidare knäppa ryssen på näsan genom att skriva indignerade insändare i kvällspressen.
Coda: Men under oktober månad är vi inte på alerten.
Då är vi dystra, fogliga och snara till självmord.
I oktober slokar våra hattbrätten, kippar det om sorna när vi går, korvar sig skinnet på våra dästa kroppar.
Oktober är svenskens akilleshäl!
Kommer en utlänning i oktober månad och frågar oss hur vi mår så får han på käften och ett tredje världskrig ligger snubblande nära.
En ny inlandsis skulle sitta fint!
Önskar
Papa O'
_______________________
Och nu ska jag och Benjamin Syrsa sjunga Ser Du Stjärnan I Det Blå.
God Jul!

2 Comments:

  • превед гитлеры
    хайль

    By Anonymous Anonym, at 5 december 2006 kl. 10:57  

  • nå har jeg ingen peiling på hva faen det er du har skrevet om, da jeg ikke har lest svenske MAD,men som den akademikeren jeg er, så er jeg en jævel på å lese konklusjoner, og en jævel til å bruke innskutte bisetninger. Tusen hjertelig takk for at du røpet når söta bror er på sitt svakeste. da moderniseringen av forsvaret (fra forsvar av landets grenser til angrep negere og allafolk!!!) har kommet lengre i sverige enn i norge, har jeg en stund pulset med ideen om å ta vår gigantiske hær av vernepliktige og ta tilbake härjedalen, Bohuslän og jämtland. norge bærer fortsatt et kollektivt hat på grunn av frarøvelsen av disse rotnorske landflekkene. vi har dessuten ikke glemt at dere slikka tyskernes ariske baller helt til krigslykken snudde, og dermed gjorde det betydelig vanskelig for våre bestefedre å lure med kvinner hjem til sengekos. de hadde tross alt en del unge günters und adolfs å konkurrere med. Hevnen vil komme. bare vent. se opp for bitre norske grvärmenn neste oktober...

    By Anonymous Anonym, at 10 december 2006 kl. 14:03  

Skicka en kommentar

<< Home